Menu

Kajakk for alle

Kajakk er en sport som passer for alle, både store og små, eldre og yngre. Det gir god trening av utholdenhet og styrke, samtidig som det krever utvikling av tekniske ferdigheter, og kan gi veldig fine naturopplevelser.

En kajakk er en liten, s12796649_f1024mal båt som man manøvrerer med en åre som har to blad (i motsetning til en kano, der man bruker en åre med ett blad). Kajakk er et ord som stammer fra eskimoene språk, og har grønlandske aner. På engelsk bruker man noe forvirrende tidvis også betegnelsen kano om kajakk (mest i England, amerikanerne er litt bedre til å skille mellom de to).

I en kajakk sitter man som regel i en slags cockpit, gjerne dekket for å unngå at vann tas inn. Dette dekket gjør det også mulig å “rulle” med kajakken, det vil si gå under og komme opp igjen uten at båten fylles med vann eller at padleren faller ut. En slik manøver er riktig nok bare å anbefale for litt mer erfarne padlere.

Nå til dags ser man også fartøy som er ganske ulike den vanlige designen men som likevel omtales eller markedsføres som kajakk. Det er for eksempel blitt mer vanlig med kajakker der du sitter oppå båten, i stedet for nede i en cockpit. Man kan tidvis også se dobbelkajakker med to kjøler, og forskjellige typer design, der man bruker føttene til å trå i stedet for å padle (dette siste er det vel veldig tvilsomt om man egentlig bør kalle en kajakk). I USA ser man også forskjellige varianter av kajakker som har seil, og til og med noen med påhengsmotor.

Kajakkene ble først tatt i bruk av jegere blant urinnvånerne i nordområdene. De brukte disse til å jakte på sel, oter, og hvalross. I noen grad driver de fortsatt med denne typen jakt den dag i dag.