Menu

Kajakkens historie

Ordet kajakk stammer fra ordet qajak, som brukes av inuittene. Også de beslektede folkene yupik og aleuter, bruker lignende betegnelser om de båtene de bruker. Det var disse tre folkene som utviklet den originale kajakken som de brukte til Cobra-Surf-and-Fun-Play-Kayak-01å jakte på innsjøer, elver, og kystnære områder i nordområdene – i Nord-Atlanteren, Arktis, Behring-havet, og det nordlige Stillehavet. Disse f
ørste kajakkene var laget av sydd skinn, enten fra sel eller andre dyr, som ble strukket over en struktur som var laget av tre eller hvalben (nord på Grønland, for eksempel, finnes det ikke trær). Det antas nå at de første kajakkene ble tatt i bruk for nærmere 4 000 år siden. De eldste kjente kajakkene befinner seg nå på et museum i München i Tyskland.

Urbefolkningen brukte også kajakk til andre formål en jakt. En større kajakk kalt en baidarka kunne ha to eller tre padlere, og kunne også brukes til å frakte passasjerer eller gods. Andre kajakker grenser opp mot det man i dag vil kalle kano, lange båter som ble styrt med årer med bare ett blad.

I gamle dager ble kajakken bygd av han som skulle bruke den, selvfølgelig med hjelp fra kona, som sydde skinnet. Kajakken ble tilpasset padlerens størrelse for å gjøre den så manøvrerbar som mulig. Skinn ble brukt for å dekke cockpiten. Å rulle med båten var nemlig en helt nødvendig egenskap. Eskimoene kunne ikke svømme, og vannet var uansett for kaldt til å overleve. I dag har skinndekket blitt erstatte av syntetisk materiale.

Dagens kajakker har til dels tatt vare på tradisjonene fra Alaska, nordlige deler av Canada, og Vest-Grønland. Frem til 1950-tallet var kajakker i tre mest vanlig i Vesten, men etter den tid, har glassfiber overtatt. I dag brukes et slags plastikkmateriale i de fleste båtene. Det er veldig sterkt og gir god bevegelighet, .